Amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 800, din 24 noiembrie 2009 a fost publicata legea nr 363/2009 privind aprobarea OUG nr. 92/2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare

Prin aceasta lege se aproba OUG 92 din 30 iunie 2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare cu anumite modificari.

Modificari

1. Legea abroga articolul 2 alineatul (1), litera a) prin care se specifica ca una dintre conditiile pentru a beneficia de amânarea la plată a obligațiilor fiscale era de a nu înregistra obligații fiscale restante la data de 30 septembrie 2008;

Ce conditii trebuie indeplinite conform noii legi ?

Conditiile pentru a beneficia de aceasta amanare la plata au ramas :

b) depunerea de catre contribuabil a tuturor declarațiilor fiscale;

c) nu exista înscrise fapte în cazierul fiscal;

d) nu s-a stabilit răspunderea potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, cu modificările și completările ulterioare, și/sau răspunderea solidară potrivit prevederilor art. 27 și 28 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Aceste conditii trebuie indeplinite in momentul depunerii cererii.

2 . La articolul 4, alineatul (2) se modifica ,asftel, daca inainte garanțiile constituite și/sau bunurile oferite în vederea instituirii măsurilor asigurătorii trebuiau sa acopere sumele amânate la plată, precum și majorările de întârziere datorate pe perioada amânării, odata cu aprobarea noii legi , darantiile constituite si/sau bunurile oferite in vederea instituirii masurilor asiguratorii vor reprezenta:

“ a) 20% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata, daca amanarea se acorda pe o perioada de pana la 3 luni inclusiv;

b) 40% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata, daca amanarea se acorda pe o perioada mai mare de 3 luni.”

3. Articolul 5 alineatul (1), litera a) se modifica astfe l ca daca inainte amânările la plată își pierdeau valabilitatea in cazul în care contribuabilii nu își achitau, conform legii, obligațiile fiscale cu termene de plată începând cu data emiterii deciziei de amânare la plată, acum valabilitatea se pierde

“ in cazul in care contribuabilii nu isi achita, in cel mult 30 de zile de la scadenta, obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data emiterii deciziei de amanare la plata. In cazul in care termenul de 30 de zile se implineste dupa data de 20 decembrie, obligatiile fiscale se platesc pana la aceasta data;”.

4. La articolul 7 se introduc doua noi alineate, alineatele (2) si (3), cu urmatorul cuprins:

(2) Prin exceptie de la dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada de valabilitate a amanarii la plata contribuabilii datoreaza dobanzi. Nivelul dobanzii este de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amanare la plata, incepand cu data emiterii deciziei si pana la:

a) data la care se implineste termenul de amanare; sau, dupa caz

b) data la care inceteaza valabilitatea inlesnirii conform art. 5.

(3) In situatia in care la implinirea termenului stabilit pentru plata obligatiilor fiscale amanate contribuabilul nu isi achita aceste obligatii, va datora majorari de intarziere conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile

ulterioare, pe intreaga perioada de amanare.

5. . Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Cererile de amanare la plata a obligatiilor fiscale datorate si neachitate se pot depune pana la data de 30 iunie 2010.

6. Art. II. Pentru amanarile la plata in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea garantiilor se ajusteaza astfel:

a) in cazul scrisorilor de garantie bancara contribuabilul poate reduce garantia la nivelul stabilit de prezenta lege;

b) in cazul bunurilor oferite in vederea sechestrarii, masurile asiguratorii se ridica pana la nivelul stabilit de prezenta lege.

Pentru amanarile la plata in derulare, dispozitiile art. 7 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Articole similare

One Thought to “Amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen”

  1. onica lidia

    ce inseamna amanare la obligatii fiscale ( in vreme de criza ) daca se calculeaza dobanzi si majorari???

    intelegeam daca se amana cu posibilitatea achitarii intr-o perioada data ( ex.3 luni ) fara majorari asta ajutor de criza.
    daca nu ai posibilitate sa platesti la timp datoria de unde platesti mai tarziu mai mult.

Comentariul tau aici